K L É Z S E

Február 3. — Balázs napja

Szent Balázs püspököt már a hatodik században mindenfajta torokbetegség gyógyítójának tartották. Legendája szerint megmentette egy özvegyasszony fiát, aki halszálkát nyelt le. Az asszony hálából ételt és gyertyát vitt neki. Ennek emlékére szokás az úgynevezett Balázs-áldás vagy balázsolás, amikor a katolikus pap a hívők álla alá két gyertyát tesz keresztbe és imát mond.[1]

Ezt a szokást a moldvai magyar falvakban ma is éltetik. E napon a szentmisén részt vevőket a pap megbalázsolja.[2] Rendszerint abban a hitben cselekedték ezt,  hogy az alkalmas lesz a torokfájás ellen.

 

Február 22. — Üszögös szent Péter napja

Különös nevét egy elhallásból nyerte: a Cathedra Sancti Petri középkori magyar fordítása: „Szent Péter ü székössége” változott üszögössé, és így alakult ki az ehhez kapcsolódó hiedelemkör. A moldvai magyaroknál időjárásjóslás kapcsolódik ehhez a naphoz, miszerint Szent Péter üszögöt üt bele a földbe és ennek következtében melegedik fel az idő.


 


[1]Tátrai Zsuzsanna-Karácsony Molnár Erika 1997. 42.

[2] Lőrinc Rózsa: Aztá mensz bálázsolni. S két gyartya essze van teve igy s ő(a pap) teszi oda nyakadhoz. Akkor odateszi nyakadhaz s aszandja, hogy az e gyartyaodatevés, ha megdagad neked e nyakad, gelkáid , ámigdálitáid. Florinának úgy dagadt meg, akkoráé vállott, hogy nem birt nyelni semmit. Mikor e doktor vette ki, akkor még e kléstye es elhajlott. (…)

 
Honlap  e-mail Webmester