K L É Z S E

 

Március 12. — Gergely napja

Gergely napjához, ahogy csak egyetlen adatközlőm állította, időjárásjóslás kapcsolódott. Szerint-e, ha ezen a napon havazik, akkor Gergely megrázza a szakállát.

 

Március 19. — József napja

A gyermek Jézus gondviselőjének, a názáreti ácsnak, Józsefnek az ünnepe. Ez a nap is a kedvelt névünnepek közé tartozik. Ezen a napon a moldvai magyarok körében megrendezik az úgynevezett József-vacsorát. Ez abból áll, hogy szomszédok összegyűjtenek eledelt (hús kivételével) és ezt elfogyasztják közösen egy vacsora keretén belül. E vacsorát Szent Józsefért ajánlják, mert Szent József is „szegény ember volt”. Előfordul, hogy egy községen belül több vacsorát is megrendeznek ilyenkor.[1]

 


[1] Lőrinc Rózsa: Akkor nap innap, csánnak vácsárákat. Minden községbe vacsora van. Visznek babot. Nem ették meg e húst. Azon e napon csánnak borcsos babot, sittek pitánt, Aztá gyültek essze. Ne, mint mámád van, csánna egy nagy kemence pitánt, egy jó csipor geluskát. Ezelőtt, régebben hidegebbek vótak, annyit hittak, hogy béférjen e házba.

Ez ételeket e faluból gyütik essze. Egyik ad egy tál babot, másik ad egy tál lisztet. Úgy vót ezelőtt es. Azt ez egész csánja. S akkor mikor kitelik e mise, met akkor nap innap. Mikor kitelik e mise mensz oda, hova vitted ez ételt teszik elé, s eszik meg, imádkoznak s mennek haza.

 

Honlap  e-mail Webmester