K L É Z S E

 

Február 2.  Gyertyaszentelő Boldogasszony

A kis Jézus templomban történt bemutatásának ünnepe, amit azért neveztek el így, mert az egyház a szentmise előtt gyertyákat szentel, jelképezve az Üdvözítőt, akit az agg Simeon a templomban történt bemutatásnál a világ világosságának nevezett. A gyertyaszentelés már későbbi eredetű. A 8. századtól a keresztények gyertyás körmeneteket tartottak, a 10. századtól pedig gyertyákat szenteltek február 2.-án. A szentelt gyertya, mint Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek.

A szentelt gyertya a moldvai magyarok körében fontos helyet foglal el.[1] Gyertyát égetnek a súlyos beteg és a halott mellett, a haldokló kezébe szintén szentelt gyertyát helyeznek, mindenszentek vagyis halottak napján, húsvétkor és karácsonykor szintén meggyújtották, meggyújtják. Elterjedt hiedelem, hogy vihar, mennydörgés, villámlás és jégeső alkalmával is szentelt gyertyát kell gyújtani.[2] A szentelt gyertyát ugyanakkor a halottakért is szokták osztogatni.

Időjárással kapcsolatos hiedelem is kapcsolódik ehhez a naphoz, miszerint ha ekkor jó idő lesz és a házak fedelén levő jég megolvad, megcseppennek az eszterhiák, akkor jó idő lesz húsvétig[3] vagy egyesek szerint egészen Szent György napig.[4


 


[1] Nyisztor 1997. 113-122.

[2] Lőrinc Rózsa: Nem mentek gyartya nélkül templomba. Akarmilyen szegény legyen, gyartyát úgyes viszen. Nem lehet gyartya nélkül menj akkor nap. Ha nem, vaegynél-vaegynél, ha nincs gyartya s e másik meglássa, hogy neki nincs gyartyája, csak úgy jár hogy úgy es annak es legyen, mikor meggyótsák. Aztá szenteli meg e pap s aszondják, hogy mikor beteg vagy, vaj jö nagy jégeső, vaj nagy havazó, durrag erőst, akkor erőst jó, hogy meggyótsad azt e gyartyát. Ha meggyótad e gyartyát, imádkozzál, met akkor ez Isten elviszi ez esőt, azt e rossz esőt félre elvezéreli.

[3] Lorinc Rózsa: Nálunk gyertyaszentelőbe mondják, hogy ha megcsepeg ez eszterhija, akkor olyan idő lesz húsvétig. Nálunk megcsepegett akkor, meleg volt. Lesz húsvétba es jó idő.

[4] Lungu Mihályné: Milyen idő lesz akkor nap, olyan lesz Szent Györgyig.

 
Honlap  e-mail Webmester