K L É Z S E

 

Március 25. — Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

A katolikus egyház hagyománya e naphoz köti az Angyali Üdvözletet, Jézus Szentlélektől való fogantatásának napját. Az analógiás mágia az alapja annak a szokásnak, hogy ezt a napot a fák oltására tartják alkalmasnak.

Más hiedelmek is előfordulnak a fákkal kapcsolatban, amik csak erre a napra érvényesek: pl. a fák oltásakor a Hold tele kell legyen, így a fák jó termők lesznek, de ha van olyan fa, ami nem terem, azt is termővé lehet tenni, méghozzá a megfenyegetésével. A moldvai magyarok ezen a napon megfenyegették a nemtermő fákat, hogy kivágják, abból a célból, hogy a fa megijedve jövőre már bőségesen teremjen.[1]

 


[1] Lőrinc Rózsa: Akor nap aszonták, hogy oltsák e fákat, mint én teszem most e kankót, met akkor nap foganik meg s e hóld legyen teli, hogy ő csánnjan. Ha tertént olyan dolog, hogy nem csánt, nem csinált sok esztendőt, s ha nem csinált sok estendőt akkor e gyümőcsóltó nápján, tudtam: ez e fa nem csinált. Akkor ment ki ez ember s aszonta, hogy vágja ki, de nem vágta. Ment ki e házból s vette fécit e kezibe, firézt s ment oda fához. Aszonta hogy: Váglak ki, mét nem csinálsz? De haragossan, mintha vágta lenne ki, aztá nem vágta ki úgyes. Nekifogott s nekiment e fának s aztá másik esztendőbe vót, hogy csinált. Ez vót e gyümölcsoltó nápján e dolog.

 

Honlap  e-mail Webmester