K L É Z S E

 

Házszentelés

Házszentelésre rendszerint az új év első napjaiban kerül sor. Ekkor a pap és kísérői, a kántor, két ministráns és a megyebíró, házról házra járva megszenteli, megáldja a hajlékot és a benne lakókat, hogy távol tartsa azoktól a démonikus erőket. Ezzel az alkalommal nemcsak a házszentelés az oka a pap látogatásának, hanem az is, hogy híveivel beszélgessen, jobban megismerje őket. Ezen a napon mindenkinek otthon kellene maradnia és a plébánost várnia, de ennek ellenére napjainkban sokan „megszöknek” otthonról, minthogy „szemet adjanak” vele.[1]

A házszentelés kiváló alkalom arra is, hogy a hívők befizessék a pénzjárulékot az egyháznak. A pénzen kívül ilyenkor különböző terményeket is illik átadni a ministránsoknak[2]: pl. kukoricát, sót, diót, lisztet és minden mást, amivel a család nagyobb mennyiségben rendelkezik. A ministránsok ezen termékek nagyobb részét az asztalról összegyűjtik a püspökség részére, a többi pedig ott marad. Ezeket a maradékokat, amiket a pap meg is szentel, a ház lakói elteszik és egy esetleges betegség beálltakor felhasználják.

Régebben szokás volt az újonnan megépített házat is felszentelni. Ez az esemény, szentelés különbözött a többitől, ugyanis ekkor a pap gyertyafüsttel felírta a ház mestergerendájára az évet, amelyben a házat építették és csak ezután szentelte meg annak minden szobáját.

 


[1] Lungu Mihályné: Van melik el kell menjen, vaj bé búik ez ágy álá, vaj bémenen e pincébe, vaj kerüli házat, hogy ne gyüljön meg e papval. De ez asszony úgy es meg kell várja, nincs mit csánjan.

[2] Lőrinc Rózsa: Hogy eltőt Karácsony, aztá jö pap, legyen sok pénz ez asztalra leteve s szenteli meg e házat s veszi el e pénzet. Énekel s menen ki. Pap előtt jönek e köljkök, e minisztrántok s mondják: “Dióval, mogyoróval nyiljon szent kereszt ajtó”, s akkor bé vannak jöve házba. Béjöttek e házba, adod oda gyiót, párát, miféléd van, nincsen arról pretence. S odaadtad e gyiót s e párát, s mennek el. De akkor e pap mindjá oda van érve keresztvel. Gyótad meg e gyartyát s primiled bé e papot. S az eljö minden esztendőbe. Nem jö minden héten mind ez  oláoknál. Csak egyszer egy esztendőbe

 
Honlap  e-mail Webmester